Prijzen zijn Incl. 21% BTW | Gratis Verzending in Nederland

Voor een optimale werking van een edelsteen moet deze goed verzorgd worden. Na verloop van tijd kan jouw edelsteen dof worden, barstjes vertonen, verkleuren of zelfs de werking of kracht verliezen. Dan moet de steen gereinigd en opgeladen worden. Hier zijn verschillende manieren voor die ik hieronder uit zal leggen.

Reinigen met water.

Door de edelsteen ongeveer 5 minuten onder de kraan te houden en af te spoelen is snelste en makkelijkste manier om hem te reinigen. Ook kun je hem een paar minuten in een waterbadje leggen. Doordat kraanwater kalk bevat, kunnen niet alle edelstenen tegen water. Ijzerhoudende, zachtere en poreuze stenen zijn er niet dol op. Rozenkwarts, Agaat, Citrien, Amethist, Rookkwarts, Tijgeroog, Jade en Tangerine kun je zonder problemen met lauwwarm water reinigen. Stenen zoals de Calciet, Lapis Lazuli, Malachiet, Magnetiet, Turkoois en Angeliet kunnen beter niet met water worden gereinigd. Ook kunnen zilveren sieraden met edelstenen beter niet met water worden gereinigd omdat de stenen dan los kunnen laten.

Reinigen met aarde. 

Nog een eenvoudige manier om je edelstenen te reinigen, is door ze te begraven in aarde. Dit kun je doen in een pot van een kamerplant of in je tuin. Als je jouw steen minstens 24 uur onder de aarde laat liggen, raken ze hun negatieve lading kwijt. Deze manier is een zachte reiniging die voor eigenlijk alle stenen geschikt is.

Reinigen met Hematiet.

Nog een zachte en veilige reiniging is de reiniging met Hematiet. Door stenen in een bakje met Hematiet steentjes te leggen, neemt de Hematiet de negatieve lading uit de stenen op. Ook dit moet minstens 24 uur. Daarna kun je de Hematiet zelf reinigen door de steentjes onder stromend water te houden. Wel moet je ze daarna goed afdrogen omdat ze kunnen gaan roesten.

Reinigen met rook.

Door het branden van Salie of andere reinigende kruiden en de steen door de rook hiervan te halen,kan de steen ook worden gereinigd. Ook kun je hier Wierook voor gebruiken, een geschikte versie is Sandelhout.

Reinigen met Amethist.

Door de edelsteen 12 uur op een bedje van Amethist steentjes, Amethist cluster of een Amethist geode te leggen, wordt hij vanzelf gereinigd. De geode heeft de voorkeur omdat die zelden gereinigd hoeft te worden. De Amethist steentjes en de Amethistcluster moet na elke reiniging zelf ook worden gereinigd.

Door een steen op te laden kan de werking worden vergroot of versterkt. Hieronder een aantal manieren hoe je edelsteen weer opgeladen kan worden.

Opladen met maanlicht.

Door de edelsteen minstens een nacht in het maanlicht te leggen, dit kan zowel buiten als binnen achter het glas, zal de natuurlijke energie van de steen weer worden aangevuld. Dit is een hele veilige en zachte methode voor het opladen. Volle maanlicht is in het bijzonder geschikt hiervoor.

Opladen met zonlicht. 

Ook kan zonlicht worden gebruikt om edelstenen op te laden. Lang niet alle stenen kunnen hiertegen doordat het veel intensiever licht is, ze kunnen hun kleur verliezen door te fel zonlicht. Probeer om dat te voorkomen, het licht te vermijden als het op het felst is, rond het middaguur. Zonsopgang of zonsondergang zijn het meest geschikt, omdat het licht dan een stuk zachter is. Stenen die je beter niet met zonlicht op kunt laden zijn onder andere Amethist, Aventurijn, Aquamarijn, Celestien, Fluoriet, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois.


Opladen met Bergkristal.

Nog een zachte en veilige manier van opladen is door gebruik van Bergkristal. Je kunt de edelsteen in een bakje met Bergkristal steentjes leggen of op een Bergkristal cluster. Laat de steen minstens 24 uur liggen. De Bergkristal zelf moet regelmatig worden gereinigd, dit kan heel goed met stromend water.

Opladen met Seleniet.

Als je stenen of sieraden op of naast Seleniet legt voor minstens 6 tot 8 uur, worden ze volledig gereinigd en gereset. Ze zijn dan weer klaar voor gebruik. Seleniet brengt stenen en voorwerpen terug naar hun oorspronkelijke, natuurlijke energetische staat.